Ecosistemul

 Flora

Madagascar adăposteşte peste 12 000 de specii de plante – dintre care 70-80% sunt endemice – ceea ce o înseamnă că această insulă are cea mai diversificată floră din lume. Din cele 170 de tipuri de palmieri prezenţi pe insulă, 165 nu se găsesc în niciun alt loc pe glob. Prin comparaţie, Africa continentală are doar 60 de specii de palmieri. De asemenea, din cele 8 specii de baobab existente în lume, 6 sunt specifice Republicii Madagascar şi cresc în regiunile aride din sud-vestul insulei. Baobabul (Adansonia grandidieri) mai este cunoscut în lume şi drept „copacul cu rădăcinile în aer”, însă locuitorii malgaşi îl mai numesc şi „mama pădurii”, în amintirea pădurilor care, înaintea dezvoltării activităţilor agricole, se desfăşurau împrejurul baobabilor.

Padure de baobabi © Madagascar Travel Guide

Specific insulei este şi arborele ravenala (Ravenala madagascariensis), un simbol naţional – numit de asemenea „arborele calatorului” datorită multiplelor resurse pe care le conţine. La baza tijelor sale goale în interior se adună apa de ploaie cu care călătorii îşi pot potoli setea. Frunzele sunt folosite pentru acoperirea locuinţelor iar lemnul trunchiului este folosit pentru construirea podelei şi a zidurilor despărţitoare. În cele din urmă, fibra plantei este destinată fabricării pastei de hârtie.

Arborele calatorului © Exotic Plants

În Madagascar se regăsesc de asemenea 1000 de specii de orhidee dintre care 85% sunt specifice acestei ţări. Une dintre cele mai deosebite este Orhideea-cometa (Angraecum sesquipedale).

Orhidee-cometa © Raztiorchidees

De amintit este şi vinca roz (Catharanthus roseus), o plantă toxică utilizată cu mare succes în industria farmaceutică pentru elaborarea tratamentelor împotriva leucemiei şi limfomului Hodgkin. Proprietăţile ei curative erau cunoscute încă din cele mai vechi timpuri de locuitorii insulei care o întrebuinţau atât la dezinfectarea plăgilor şi tratarea înţepăturilor de insecte, cât şi sub formă de infuzie diuretică şi antipaludică.

Vinca de Madagascar © Botanic Montserrat

Puteţi viziona în scurt-metrajul de mai jos, câteva dintre plantele pe care le veţi descoperi în Madagascar :

Fauna

În ceea ce priveşte fauna, Republica Madagascar ocupă un loc fruntaş în lume, cu peste 200 000 de specii, dintre care 150 000 nu se regăsesc în alt loc pe glob. Această Insulă adăposteşte peste 300 de specii de reptile dintre care şopârle, şerpi, ţestoase, crocodili. Cândva tăramul păsărilor gigant, aşa numitele păsări elefant (Aepyornis) care cântăreau 500 de kg şi ajungeau până la 3 m lungime,  Madagascarul adăposteşte în prezent nu mai puţin de 115 specii de păsări unice în lume. Dintre ele amintim Coua gigant (Coua gigas) ce trăieşte numai în pădurile din sud-vestul insulei şi este înrudit cu cucul autohton.

Coua gigant © Hotspot Birding

Primatele constituie un grup care a fascinat întotdeuna şi asupra cărora oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia. Lemurienii sunt primate endemice Madagascarului care populează diverse habitate pe întreaga insulă şi variază în dimensiune şi colorit. În Madagascar, există aproximativ 30 de specii de lemurieni. Lemurienii sălbatici au blana şi forma diferite, în funcţie de locul unde îi întâlnim. Lemurii de culoare neagră, care se găsesc în pădurile secetoase din nord, fac parte din aceeaşi specie cu cei de coloare albă care se regăsesc în pădurile umede din nord-est. Fosilele unor specii diurne de lemurieni, de mărimi apropiate de cele ale gorilelor, au fost descoperite în 1986 şi 1988 însă în zilele noastre, lemurianul cel mai impozant este Indri, numit de localnici Babakoto (micul bunic).

Lemurian Indri
Lemurian Indri

La sfârşitul secolului al XX-lea, cercetătorii au descoperit de asemenea mai multe specii de lemurieni nocturni, care nu cânterasc decât câteva zeci de grame. Dintre aceştia, cel mai neobişnuit este lemurianul aye-aye, ameninţat cu dispariţia din cauza distrugerii habitatului, dar şi din cauza localnicilor superstiţioşi care îi ucid considerând că o întâlnire cu micuţele mamifere ar fi aducătoare de ghinion.

Lemurian Aye-Aye © Lemur Conservation Foundation

Totuşi, lemurianul cel mai cunoscut, datorită cozii sale lungi, inelate, vărgate în alb şi negru este Catta sau Maki. Acesta populează cu precadere regiunea sud-vestică a Madagascarului şi trăieşte în grupuri de 15-20 de indivizi conduse de către o femelă dominantă.

Lemurian Catta © Wild Madagascar

„I like to move it, move it” cântau micii lemurieni în filmul animat Madagascar, nu-i aşa? Dar haideţi să vedem cum sunt ei în realitate, urmărind scurt-metrajul de mai jos :

Cu excepţia lemurienilor, mamiferele nu sunt numeroase în Madagascar. Totuşi o altă vieţuitoare endemică merită menţionată: fosa (Cryptoprocta ferox). Carnivora robustă şi circumspectă, fosa, adesea comparată cu o mică pumă, este paradoxal cel mai mare mamifer carnivor din sălbaticie pe întreaga insulă. Animal atât diurn cât şi nocturn, fosa vânează lemurieni (50% din dieta sa), rozătoare, reptile şi păsări.

Fosa © Animal Theory

În materie de reptile, şerpii din Madagascar sunt mai apropiaţi de cei din America de Sud, în vreme ce pitonii răspândiţi în mult mai apropiatul continent african lipsesc cu desăvârşire. Pe insulă există aproximativ 80 de specii de şerpi dintre care foarte puţini reprezintă un pericol pentru oameni. Din cele 150 de specii de cameleoni existente pe Terra, mai mult de jumătate sunt endemice Madagascarului. Contrar credinţei populare, capacitatea cameleonului de a-şi schimba culorile nu este determinată de dorinţa sa de a se camufla în mediul înconjurător, ci de dorinţa de a-şi comunica dispoziţia şi teritorialitatea.

Cameleon © Wild Madagascar