Recomandari

Pentru un sejur în Madagascar, recomandarea noastră este să luaţi în bagaje: creme/soluţii pentru protecţie solară (UVA şi UVB), medicamente antidiareice (Smecta/Imodium/Furazolidon şi Saprosan), medicamente împotriva răcelii, medicamente pentru dureri, pentru digestie (citrat de betaina de exemplu), medicamente împotriva greţurilor (Emetiral), plasturi de diferite dimensiuni (în farmacii se găsesc cutii cu 80-100 de plasturi de mărimi diverse), o cremă cicatrizantă (în ţările cu climă tropicală zgârieturile şi rănile se vindecă mai greu), precum şi geluri dezinfectante pentru mâini (SanoMedTouch).  Apoi este indicată folosirea exclusivă a apei îmbuteliate sau, în cazul în care ajungeţi în zone în care nu sunteţi sigur de calitatea apei, folosirea unor pastile de purificare (Aquatabs, Micropur Forte, Cloramina B de exemplu).

Singurul vaccin obligatoriu la intrarea pe teritoriul malgaş este cel împotriva febrei galbene, exclusiv în cazurile în care solicitantul vizei a călătorit într-o zonă afectată cu o săptâmană înainte. Aceasta este o masură preventivă, pentru că nu se doreşte diseminarea bolii infecţioase în ţară. Dacă nu aţi călătorit recent în ţări afectate de febra galbenă, prezentarea fişei de vaccinare nu este necesară.

Astfel, pentru persoanele care vin din ţările europene, nu există vaccinuri obligatorii, dar sunt recomandate:

– vaccinarea la zi împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei (pentru aceste 3 maladii se administrează vaccinul DULTAVAX şi se recomandă  de altfel efectuarea unui rapel al vaccinului la fiecare 10 ani),

– vaccinarea antihepatita A şi antihepatita B,

– vaccinarea împotriva febrei tifoide,

– vaccinarea antirabie.

Posibilitatea de îmbolnăvire cu hepatita A şi B, precum şi cu rabie în Madagascar este aceeaşi ca în România*. Febra tifoidă se transmite la fel ca şi hepatita A, fiind considerată „o boală a mâinilor murdare”.

*Vă rugăm să consultaţi hărţile de distribuţie geografică a anumitor maladii, elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii:

–  cu privire la zonele cu risc de contractare a rabiei

– cu privire la zonele cu risc de contractare a hepatitei A

– cu privire la zonele cu risc de contractare a hepatitei B

În Madagascar există riscul contractării malariei, o boală transmisă de ţânţari, împotriva căreia nu există încă un vaccin.  Totuşi, malaria poate fi prevenită prin tratament medicamentos (Malarone, Eloquine). Se recomandă consultarea unui medic epidemiolog cu privire la posibile interacţiuni medicamentoase, contraindicaţii, reacţii adverse, precauţii.

Este de asemenea indicată folosirea unui filtru de protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari: creme ori spray-uri speciale (Insect-Ecran, 5/5AutanCinq sur CinqDEETMouskito Tropical spray). În farmaciile din aeroporturi pot fi cumpărate spray-uri împotriva ţânţarilor tropicali. Seara este bine să purtaţi haine care să vă acopere braţele şi picioarele (cămăşi cu mâneci lungi şi pantaloni lungi pe care să le pulverizaţi eventual cu un spray protector – Insect Ecran® trempage, de exemplu).

Atenţionare de călătorie în Madagascar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS / WHO) a anunţat că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional constituie un risc şi o Urgenţă de Sănătate Publică de Imporţantă Internaţională (USPII).

În acest sens, OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică reiterează necesitatea vaccinării persoanelor care călătoresc spre Afganistan, Camerun, Etiopia, Guineea Ecuatoriala, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Pakistan, Siria, Somalia şi Ucraina. În Madagascar se derulează o campanie de vaccinare antipoliomielitică în prezent, însă până la jumătatea anului 2015 s-au înregistrat 7 cazuri de poliomielită, afectând copii cu vârsta de până la 5 ani din zonele rurale.

Pentru cetăţenii români care nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”. Ministerul Afacerilor Externe recomandă de asemenea consultarea paginilor de Internet dedicate: aici sau aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *