Turism

Manao ahoana e! Bună ziua!

Pentru cei care caută exotism, mister, cultură, Madagascarul este destinaţia perfectă. Cu o faună şi o floră unice în lume, cu o cultură care îmbină foarte bine influenţele Africii cu cele ale Asiei şi cu o civilizaţie deosebită, această Insulă atrage din ce în ce mai mulţi turişti.

Supranumit şi „Marea Insula Roşie” datorită lateritelor care îi colorează podişurile, Madagascarul se întinde pe o lungime de 1580 kilometri de la nord la sud, respectiv de 580  kilometri de la est la vest. Un lanţ muntos brăzdează insula de la nord la sud, delimitând regiunea Podişurilor Înalte (Hauts Plateaux), cu înălţimi cuprinse între 800m şi 1500m, de regiunile de coastă. Capitala şi multe alte oraşe importante sunt situate în această zonă centrală, lanţul muntos prăpăstios şi abrupt trecând prin centrul acesteia.

© Lucile Hochdoerffer et Jean-Marc Chauvet

Zona Centrală

Această zonă are un climat temperat şi se remarcă mai ales prin verdeaţă, dar şi prin podgoriile şi orezăriile frumos etajate. Antananarivo este una dintre cele mai pitoreşti capitale din lume. Centru economic, cultural şi administrativ, oraşul posedă un muzeu de artă şi arheologie, o grădină botanică şi zoologică dar şi un observator astronomic. În malgaşă, denumirea semnifică „Oraşul Miilor”, pentru a onora memoria miilor de soldaţi ce l-au păzit în vremuri străvechi. Astăzi numele descrie însă şi miile de trepte ce leagă partea înaltă de partea joasă a oraşului, miile de miresme ademenitoare, miile de faţete viu colorate. Tana are nenumărate pieţe unde artizanii locali îşi etalează măiestria în diverse ateliere de prelucrare a bijuteriilor şi a mătăsii malgaşe „lamba landy”. Piaţa Zoma, presupusă ca fiind a doua ca mărime din lume este deschisă zilnic şi merită să fie vizitată.

Antananarivo, familiar numit Tana
Antananarivo, familiar numit Tana

Capitala are o atmosferă şi o savoare franceză evidentă: franceza este vorbită de toţi locuitorii, iar semnele străzilor şi ale magazinelor sunt scrise de asemenea în această limbă. Oraşul este construit pe trei nivele. Palatul Reginei (Queen’s Palace) alături de Satul Regal (Royal Village) sau Rova domină oraşul. În prezent, parţial afectat de un incendiu din 1995, acesta a fost cândva reşedinţa Dinastiei Merina, care a reuşit să unească, în secolul al XIX-lea, întregul Madagascar pentru prima dată în istorie.

Însă, locul de naştere al Madagascarului în forma sa statală nu este Antananarivo, ci Ambohimanga, situat la 20 de kilometri de capitală şi încojurat de păduri. Cunoscută sub nenumărate denumiri, precum „Oraşul Albastru”, „Oraşul Sfânt” sau „Oraşul Uitat”, citadela a fost o importantă fortăreaţă a dinastiei Merina şi adăposteşte încă o serie de structuri cu caracter sacru asociate ceremoniilor derulate aici. Intrarea sa principală este un disc enorm de piatră, pentru rotirea căruia ar fi fost nevoie de 40 de bărbaţi. În 2001, Palatul regal din Ambohimanga a fost înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Situat la 80 de kilometri de capitală, Mantasoa este un oraş renumit ca locaţie pentru picnic. Această zonă a fost amenajată pentru reginele Dinastiei Merina de către un francez naufragiat şi cuprinde un lac artificial, o pădure de pini şi primul parc industrial din Madagascar.

Ampefy, aflat la 90 de kilometri de capitală, este o regiune vulcanică cu cascade şi gheizere spectaculoase. Aici au fost construite diguri pentru prinderea ţiparilor.

Gheizer din Ampefy
Gheizer din Ampefy

Perinet, la 140 de kilometri  de capitală, este rezervaţie naturală, patria indri-ului (o specie de lemuri fără coadă) şi a multor specii de orhidee.

Lemurian Indri
Lemurian Indri

Cunoscută şi sub denumirea de Andasibe, Antsirabe este situat la 170 de kilometri de Antananarivo şi este principalul centru industrial al Madagascarului. Vârfurile vulcanice care înconjoară oraşul au lacuri în cratere. Unul dintre acestea, lacul Tritriva, situat la poalele vârfului Tritriva, atinge adâncimi de peste 160 metri şi este considerat de către locuitori un lac sacru, înconjurat de mister.

Lacul vulcanic Tritriva
Lacul vulcanic Tritriva

Nordul Madagascarului

Luxuriantul nord este dominat de Vârful Tsaratanana (cel mai înalt vârf al insulei, 2880 metri). Acoperit de ferigi gigantice şi licheni cu forme ciudate, specifice pădurilor de mare altitudine. Parcul Montagne d’Arbre situat la o înălţime de 1500 metri  este un parc naţional renumit pentru varietatea sa, găzduind 7 din cele 70 de specii de lemurian existente în Madagascar, precum şi 59 de specii de reptile, respectiv 75 de specii de păsări.

Nord-Estul Republicii Madagascar este înconjurat de plaje şi golfuri şi reprezintă o destinaţie preferată de turişti, datorită diversităţii zonei. Tamatave reprezintă punctul strategic din această parte a ţării. Cu un climat cald şi umed, acest oraş este situat între pădure şi mare şi o bună parte din an este cufundat în parfum de vanilie şi cuişoare.

Plaja Mahambo, pe coasta de est a Insulei
Plaja Mahambo, pe coasta de est a Insulei

Insula Sainte-Marie se află în apropierea coastei de est, la 150 de kilometri nord de Toamasina. Vegetaţia sa extrem de densă şi lagunele care o încojoară, au transformat-o într-o bază ideală pentru piraţi şi, mai târziu, într-o colonie pentru condamnaţi. Regat al piraţilor numit Libertalia, în timpul secolului al XVIII-lea, Insula Sainte-Marie este considerată în zilele noastre capitala mondială a vaniliei şi adăposteşte rezervaţii şi parcuri naţionale dintre care menţionam: Parcul Naţional Marojejy, Masoala şi Anjanaharibe. Se pot găsi aici şi numeroase plantaţii de cuişoare precum şi câteva monumente istorice, inclusiv cea mai veche biserică de pe întreg teritoriul Madagascarului. Insula, un adevărat sanctuar al naturii este cunoscută pentru pitorescul insuliţelor care o înconjoară, pentru minunatele sale plaje cu nisipuri albe şi recifurile de corali.  În fiecare an, din iulie până în septembrie, spectacolul migraţiei balenelor cu cocoaşă (Megaptera Novaeangliae) poate fi admirat în aproprierea Insulei Sainte-Marie.

Balena observata in aproprierea insulei Sainte-Marie
Balena in aproprierea tarmului Insulei Sainte-Marie

În zona de Nord-Vest se găsesc unele dintre cele mai frumoase plaje şi golfuri din lume. Cel mai mare oraş este Antsiranana, dar Nosy Be şi Mahajanga sunt şi ele în topul celor mai căutate locaţii turistice. Capitala de provincie, Antsiranana (anterior denumită Diego Suarez după primul navigator portughez ce a ajuns în zonă) este un port cosmopolit cu deschidere spre Oceanul Indian. În trecut, acesta a servit drept bază militară a Legiunii de Onoare Franceze, apoi baza navală sovietică, fiind astăzi punct de oprire pentru vasele de pescuit. Atracţiile turistice principale sunt plajele cu nisip alb de la Ramena, cele trei golfuri cu ape de smarald, precum şi pădurile care înconjoară portul. Aici se află o sumedenie de lacuri, cascade şi grote precum şi o floră şi faună variată cuprinzând nenumărate specii de orhidee şi lemurieni. Conform credinţei populare, crocodilii din lacurile sacre sunt consideraţi strămoşii populaţiei din regiune. Din portul Antsiranana pot fi luate bărci în direcţia Nosy Be.

Antsiranana
Plaja cu nisip alb Ramena

Nosy Be („Marea Insulă” în limba malgaşă) este cea mai importantă staţiune de agrement a Madagascarului. O insulă înconjurată de alte insuliţe în partea de nord-vest a coastei, este situată la o oră distanţă de capitală. Datorită faptului că plante exotice parfumate precum ylang-ylang-ul, vanilia şi patchouli cresc aici, Nosy Be a ajuns să fie cunoscută precum şi Nosy Manitra („Insula Parfumată”). Cel mai mare oraş este Hell-Ville, iar în apropierea lui se află ruinele Maradoka,  o aşezare construită în secolul al XVII-lea de către primii navigatori indieni care au naufragiat aici. Pe insula înconjurată de ape turcoaz există zone în care se cultivă încă trestia de zahăr şi se produce rom malgaş ceea ce contribuie la crearea unei atmosfere Caraibiene.

Banner Foreverdive

Pentru cei pasionaţi de frumuseţea lumii submarine există numeroase centre de scuba diving în Tulear pe coasta de sud-vest, dar şi pe insulele Sainte-Marie şi Nosy Be. Cu excepţia sezonului ploios (ianuarie-martie), puteţi explora cel de-al doilea cel mai divers recif de corali din lume nestingheriţi şi, cu puţin noroc, puteţi de asemenea să observaţi îndeaproape pisici de mare, balene cu cocoaşă şi rechini-balenă de dimensiuni impresionante. Mai multe detalii disponibile aici

Capitala de provincie, Mahajanga (denumită în franceză Majunga) este situată la gura de revărsare a celui mai mare râu din Madagascar, Betsiboka. Bărcile au plecare şi de aici spre Nosy Be şi alte câteva insule aflate în apropiere. Prezintă interes plajele spectaculoase din zonă, grotele de la Anjohibe, la 90 de kilometri depărtare de ţărm precum şi rezervaţia naturală la Ankarafantsika.

Lemurian pigmeu
Lemurian pigmeu

Aceasta se remarcă prin floră şi faună tipice pădurilor tropicale, adăpostind 129 de specii de păsări, dintre care 75 endemice. Rezervaţia naturală Ankarafantsika este printre singurele locuri unde puteţi găsi cameleonul pitic (Brookesia decaryi) şi cameleonul-rinocer (Furcifer rhinoceratus), ţestoasa malgaşă (Erymnochelys madagascariensis) şi lemurianul pigmeu (Microcebus myoxinus) – cel mai mic mamifer din lume.

Madagascar – Paradis al Trekkingului – Allibert Trekking

Sudul Madagascarului

Sudul este arid şi renumit pentru numeroasele sale specii de cactus şi baobab remarcabile, dar şi pentru deosebita artă funerară din această zonă. Fianarantsoa, capitala de provincie, este un important centru pentru producţia de vin şi orez şi o bază bună pentru explorarea munţilor din sud. În apropiere se află crestele Ambondrome şi Ifandana, unde se pot vedea oasele dezgolite ale strămoşilor exhumaţi. Dintre obiectivele turistice menţionăm muntele Amabalavao, denumit şi „Casa celor plecaţi”, unde este creată hârtia-antaimoro (o formă de artizanat adusă de negustorii arabi ce constă în fierberea scoarţei unui arbore special, avoha pentru obţinerea pastei de hârtie şi presarea florilor odată ce amestecul s-a uscat).

Hartie Antemoro
Hartie Antaimoro

În Sud-Vest şi în Vest putem admira mormintele Mahafaly, adevărate mausolee în culori vii, decorate cu coarne de zebu (o specie de vită adusă aici în secolul al XVIII-lea de către coloniştii din Asia de sud-est) şi completate de stâncile carstice ieşite din mare cu milioane de ani în urmă.

Morminte Mahafaly decorare cu coarne de zebu
Morminte Mahafaly decorare cu coarne de zebu

Cel mai vizitat Parc Naţional din Madagascar, Parcul Isalo, aflat în apropiere, se remarcă prin numeroasele canioane străbătute de râuri. Cursurile de apă formează plaje de verdeaţă în mijlocul unui peisaj aparent ostil.

Parcul National Isalo
Parcul National Isalo

Sud-Estul Republicii Madagascar este încărcat de istorie şi cultură. Cu o climă diversificată posedă o vegetaţie şi peisaje felurite care se află într-o perfectă armonie.

IMG_1916

În extremitatea sudică se află orăşelul Taolanaro (anterior Fort-Dauphin) care este supranumit capitala langustei şi este unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume. Fort-Dauphin a fost prima aşezare colonială franceză din Madagascar iar ruinele fortăreţei construite în secolul al XVII-lea atesta acest trecut tumultos.IMG_1906

Oraşul şi regiunile învecinate sunt renumite pentru fructele de mare, orhideele şi plantele carnivore, care pot fi văzute la Centrul Agricultural Mandona în golful Sainte-Luce.

IMG_1922

Vă invităm să urmăriţi un scurt-metraj realizat în sudul Madagascarului, o plimbare până în vârful St. Louis care are o altitudine de 529m şi o vedere impresionantă asupra coastei.

Mai multe despre experienţa autentică a unei călătorii în Madagascar aici

Agenţii turistice recomandate:

ASISTEN Travel – DMCasisten

Tailor made & Luxury trips in Madagascar 

Top Madagascartop logo

Association des Tours Operators
Professionnels Réceptifs de Madagascar